Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că s-au găsit nereguli "serioase" în urma controlului efectuat sâmbătă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Ministerul Sănătăţii, în cazul decesului fotbalistului de la Dinamo Patrick Ekeng.

"Astăzi am început o acţiune de inspecţie şi control a DSU, împreună cu MS, şi încă la momentul acesta acţiunea este în desfăşurare. Mâine (n.r. – azi) cred că o să ieşim cu mai multe concluzii. Deja am informaţii, dar nu vreau să spun nimic până ce nu finalizează colegii raportul. (...) În mod normal, o ambulanţă a unui serviciu privat de o anumită categorie nu are de ce să fie alta decât a serviciului public, legea este foarte clară în acest sens. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcţie Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit nişte nereguli serioase, dar nu mă pronunţ până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele şi legislaţia sau după ce a obţinut o autorizaţie a modificat ceva şi nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost vizibil că este corect", a spus sâmbătă seara, la Antena 3, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, este uşor de observat dacă un pacient a fost supus manevrelor de resuscitare.

"În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (...) când cobori din maşină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în maşină. Regulile medicinei de urgenţă sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat", a arătat şeful DSU.

Raed Arafat a precizat că, în cazul în care un pacient este în stop cardio-respirator şi, mai ales, îi lipseşte pulsul, resuscitarea acestuia începe pe loc.

"De ce face acest lucru — pentru că, în cazul unui stop cardiac, defibrilarea trebuie să aibă loc rapid, oxigenarea trebuie să fie rapidă şi atunci nu pierzi timpul prin manevre de evacuare a pacientului decât dacă eşti în pericol şi trebuie să scoţi pacientul din zonă, ceea ce nu era cazul, sau dacă nu ai ce face şi vrei să pleci ca să ajungi în altă parte cu pacientul, dar şi aici preferabil este să stai să faci resuscitarea şi să chemi acolo o echipă decât să fugi cu bolnavul fără manevre", a susţinut demnitarul.

Secretarul de stat a spus că, în conformitate cu Legea sportului, la astfel de competiţii este necesară prezenţa unui echipaj cu o ambulanţă de tip B, care să aibă dotarea corespunzătoare, ce presupune un defibrilator, o trusă de resuscitare, oxigen, aspirator.

"Regulamentul FRF este un pic mai general, vorbeşte de autosanitară, dar legea (n.r. Legea sportului) este foarte clară şi bate orice regulament. Legea spune că cel puţin ambulanţa trebuie să fie de nivelul unui echipaj de prim ajutor calificat cu o ambulanţă de tip B. Ambulanţa de tip B, echipamentele: defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare, aspirator — sunt obligatorii. Aceste lucruri nu pot să lipsească dintr-o ambulanţă de tip B, altfel ambulanţa nu mai este de tip B", a subliniat Raed Arafat.

AGERPRES