Liderul Hamas din Fâşia Gaza, Ismail Haniyeh, a declarat vineri că mişcarea sa islamistă 'nu doreşte un nou război' cu Israelul, însă va combate 'incursiunile israeliene' în acest teritoriu palestinian, informează AFP.

'Nu facem apel la un nou război, însă în niciun caz nu vom accepta aceste incursiuni, nici ca să ne fie impuse lucruri deja decise', a declarat Haniyeh, în timpul predicii din cadrul rugăciunii săptămânale în Fâşia Gaza, scena, începând de miercuri, unor confruntări mai serioase între israelieni şi palestinieni, după războiul din 2014. O femeie palestiniană a fost ucisă de la începutul acestor incidente armate.

Potrivit lui Hanyieh, armata israeliană uzurpează teritoriul Fâşiei Gaza 'de la 150 la 199 metri, pretextând că încearcă să caute tunele'. 'Le-am trimis numeroase mesaje pentru a le spune că rezistenţa nu îi va permite armatei de ocupaţie să impună noi reguli în interiorul frontierelor Fâşiei Gaza', a spus el.

'Nu vom accepta nici această pretinsă zonă-tampon', a adăugat Haniyeh, făcând referire la o fâşie de 100 metri de-a lungul frontierei, de partea palestiniană, unde armata israeliană afirmă că îşi rezervă dreptul să intervină.

Israelul a efectuat vineri noi raiduri aeriene în Fâşia Gaza, după tiruri de obuze palestiniene lansate împotriva soldaţilor săi la frontiera teritoriului, ai cărui locuitori sunt îngrijoraţi în legătură cu un nou război.

AGERPRES