Marian Vanghelie este acuzat de abuz în serviciu privind două contracte de salubrizare pentru 147 de străzi. Prejudiciul estimat în acest nou dosar este de peste două milioane de lei, potrivit DNA.

„În 14 mai 2008, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 Bucureşti, a încheiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) şi anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiţionale, dacă presupusa situaţie de urgenţă invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat.

Prevalându-se de o presupusă situaţie de urgenţă, la nivelul acestei instituţii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secţie specializată de salubritate stradală şi menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăţi comerciale.

Potrivit legislaţiei achiziţiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.

În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având acelaşi număr de înregistrare), documentaţia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum şi invitaţiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare.

Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgenţă dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curăţenia stradală, care funcţiona în acel moment şi care, de altminteri, a continuat să funcţioneze şi după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curăţenie stradală în Sectorul 5.

În acelaşi context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispoziţiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate şi dispoziţiaprin care s-a constituit comisia de evaluare şi negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispoziţiilor legale (art.30 alin. 13 şi 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentaţia ce a stat la baza încheierii celor două contracte.

Ca urmare a acestei conduite infracţionale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 Bucureşti în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată şi un folos necuvenit pentru cele două societăţi comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate”, se arată în comunicatul DNA publicat de Digi 24.