Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au plasat apărarea antiaeriană în poziţie de luptă şi pregătită de tragere, după ce un presupus avion românesc ar survola de mai bine de trei săptămâni teritoriul separatist din Republica Moldova, relatează agenţia Novosti din Transnistria, care prezintă şi o hartă cu traseul pe care l-ar fi urmat aeronava.

Separatiştii susţin că radarele au depistat zboruri neautorizate din partea unei aeronave româneşti de tip Diamond DA-42 Twin Star.

Potrivit Agerpres, într-o reuniune prezidată de liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, Oleg Beliakov, copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus că aceste zboruri au fost efectuate la iniţiativa Chişinăului şi au avut ca punct de pornire oraşul Iaşi. În cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, conform Interfax.ru.

Partea transnistreană a iniţiat convocarea unei reuniuni de urgenţă a CUC, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părţi, a mai spus Beliakov. „În cele din urmă (...) Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spaţiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei”, i-a raportat Beliakov lui Şevciuk, potrivit Interfax.

CUC reprezintă un organism trilateral de menţinere a păcii şi o structură de comandament militar comună formată din reprezentanţi ai Republicii Moldova, Transnistriei şi Rusiei.

Agenţia Novostipmr relatase încă din 20 aprilie despre un presupus avion aparţinând României care ar fi intrat în spaţiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriană. Potrivit sursei citate, aşa-zisul Minister de Externe de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului român la Chişinău, Marius Lazurca (la final de mandat), în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spaţiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparţinând României.

Ulterior, scrie Agerpres, portalul rusesc Regnum a indicat că Tiraspolul a pus în temă Moscova în legătură cu această chestiune.

Avionul Diamond DA 42 Twin Star este un avion uşor cu patru locuri şi două motoare, fabricat de firma austriacă Diamond Aircraft Industries şi având carcasa din fibră de carbon. Potrivit site-ului zbor-privat.eu, acest avion operează în general în mediu privat sau ca aero-taxi, precum şi în cadrul zborurilor-şcoală. Are o viteza de croazieră deaproximativ 250 km/h şi o autonomie de zbor de peste 2.000 km.

Digi 24