Israelul va desfăşura întăriri în jurul Esplanadei moscheilor din oraşul vechi din Ierusalim în apropierea Pesah, paştele evreiesc, pentru a preveni eventualele 'tulburări', a anunţat joi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

'Odată cu apropierea Pesah tot felul de extremişti răspândesc minciuni despre politica noastră privind Muntele Templului pentru a provoca tulburări. Vom acţiona împotriva acestor provocatori şi vom desfăşura întăriri în locurile în care se pot produce tensiuni', a precizat Netanyahu într-un comunicat.

Pesah va fi sărbătorit începând de vineri, 22 aprilie. În timpul acestei sărbători, care durează o săptămână, tradiţionala rugăciune aşa-numită 'binecuvântarea preoţilor', care adună anual mii de credincioşi, urmează să aibă loc la Zidul Plângerii, locul cel mai sacru al iudaismului, situat la poalele Muntelui Templului, al treilea cel mai sfânt loc al islamului după Mecca şi Medina.

Valul de violenţe, care zguduie teritoriile palestiniene, Ierusalimul şi Israelul, a început în toamnă, la momentul celebrării noului an evreiesc. Palestinienii şi arabii israelieni au acuzat autorităţile israeliene că vor să preia controlul asupra Esplanadei Moscheilor şi să modifice statu-quo-ul din modul în care este gestionat acest loc sfânt.

'Există în prezent tentative de a reporni dezordinea şi violenţele de Pesah pe Muntele Templului, aşa cum s-a întâmplat în timpul sărbătorilor din toamnă', a adăugat prim-ministrul.

Benjamin Netanyahu a dat din nou asigurări că nu are nicio intenţie să modifice statu-quo-ul, care permite prezenţa evreilor pe Esplanada moscheilor, dar le interzice să se roage.

'Am trimis mesaje în acest sens Iordaniei, Autorităţii Palestiniene şi întregii lumi arabe', a adăugat el, făcând apel la aleşii evrei şi musulmani israelieni să acţioneze pentru 'a calma spiritele'.

Luna aprilie a anului 2016 din calendarul secular corespunde lunii Nissan a anului 5776 din calendarul evreiesc.

cotidianul.ro