Poliţiştii fac, miercuri dimineaţă, 24 de percheziţii în judeţele Ilfov, Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Olt, Maramureş şi Mehedinţi, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor firme suspectate de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 1,1 milioane de euro.

Miercuri dimineaţă, poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române fac 24 de percheziţii în judeţele Ilfov, Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Olt, Maramureş şi Mehedinţi, la mai multe persoane fizice şi juridice, mai exact la locuinţele persoanelor şi la sediile şi punctele de lucru ale unor firme implicate în evaziune fiscală, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Astfel, vor fi puse în aplicare 25 de mandate de aducere a unor persoane implicate în cauză, pentru a fi audiate şi a se dispune măsurile legale.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 2012-2014, administratorii a patru societăţi comerciale din judeţele Ilfov şi Hunedoara ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin declararea unor operaţiuni comerciale inexistente, susţinute doar scriptic, prin facturi fiscale care atestă vânzarea-cumpărarea de concentrat cuprifer, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit, prin diminuarea masei impozabile.

"Valoarea relaţiilor comerciale fictive, declarate fiscal, se ridică la 3,5 milioane de euro. Pentru a crea aparenţa de legalitate a operaţiunilor comerciale, plata s-ar fi făcut prin transfer bancar, în conturile societăţilor emitente, însă banii ar fi fost retraşi şi remişi ulterior reprezentanţilor societăţilor beneficiare, în schimbul unor comisioane", se arată în comunicatul Poliţiei.

Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor către bugetul de stat a fost estimat, până în prezent, la 1,1 milioane de euro.

Acţiunea se desfăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică şi beneficiază de sprijinul specialiştilor Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române şi al celor de la Agenţia Naţională Antifraudă Fiscală.

La activităţi participă şi poliţişti de la structurile teritoriale de investigare a criminalităţii economice din poliţiile judeţene menţionate, precum şi luptători SIAS.