Potrivit Deutsche Welle în limba rusă, Boris Reitschuster scrie în cartea sa că Rusia ar dispune în mai multe ţări europene de unităţi paramilitare de elită, formate pe baza unor şcoli de arte marţiale, unde se învaţă un stil de luptă numit "Sistema", utilizat de forţele speciale ruse.

Stilul de luptă "Sistema" este predat de sportivi, dar în spatele lor s-ar afla agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) şi militari din trupele aeropurtate ruse, scrie Reitschuster în cartea sa, din care s-au publicat luni extrase în special de către Bild, citat de mai multe media internaţionale. Jurnalistul german, specializat în Rusia, susţine că preşedintele rus a creat astfel de grupuri clandestine de luptători atât în Germania, cât şi în alte state europene.

Serviciile de informaţii germane au identificat în 2015 după nume aproximativ 300 de persoane care fac parte dintr-o astfel de structură, susţine Reitschuster. Printre ei — soldaţi, poliţişti, angajaţi în tribunale, militari din trupele speciale ale poliţiei şi armatei germane, conform DW în limba rusă.

Aceştia desfăşoară antrenamente în Alpii elveţieni şi Cehia şi au legături cu asociaţiile de cazaci şi "Lupii de noapte", clubul "bikerilor lui Putin". Mulţi dintre ei sunt trimişi cu regularitate în Rusia pentru perfecţionare.

Potrivit lui Boris Reitschuster, proiectul "Sistema" vizează recrutarea "viitoarei elite" în ţări europene, denaturarea unor procese politice şi sociale în statele "ţintă", propagarea acolo a unor "idei nedemocratice", crearea unui sentiment de anxietate şi neîncredere în ţările vizate, scrie DW în limba rusă în pagina sa electronică.

Din cartea jurnalistului au început să fie publicate luni extrase în mass-media internaţionale. Imediat, acesta a anunţat că s-a încercat spargerea contului său de e-mail, iar pagina sa web a fost supusă unui atac cibernetic de tip phishing, relatează marţi publicaţia ucraineană Obozrevatel.

AGERPRES