Un număr de 63 de persoane au murit recent în Siria din cauza lipsei de hrană precum şi a lipsei îngrijirilor medicale într-o tabără de refugiaţi palestinieni asediată în regiunea Yarmouk, în sudul Damascului. Printre cei decedaţi se aflau femei şi copii, a informat, vineri, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), potrivit AFP.

Violenţele din Siria produc indirect tot mai multe victime, după ce numeroase persoane sunt private de hrană. Exemplul recent din tabăra Yarmouk nu este un caz singular. La fel ca în multe alte regiuni siriene, aflate sub controlul rebelilor, armata a decis să intervină în forţă, ceea ce a provocat inclusiv asedierea taberelor de refugiaţi. Zeci de copii şi femei au rămas astfel fără minimele resurse de supravieţuire.

Condiţiile din tabara Yarmouk s-au înrăutăţit în ultimele şase luni, săptămâna trecută fiind pentru prima dată când alimentele au ajuns la cei refugiaţi, deşi au fost trimise din septembrie 2013, a declarat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului.

Incapacitatea de a trimite sau primi ajutoare de către cei refugiaţi a fost o promblemă denunţată de responsabilul ONU, Navi Pillay, care a criticat că forţele apropiate guvernului sirian impun verificări nejustificate şi opresc chiar ajutoarele să ajungă la sinistraţi. Navi Pillay a catalogat aceste acţiuni drept „crime de război”.

Tot în Siria, dar în oraşul Homs, sute de familii sunt lipsite de asistenţă medicală dupa ce rebelii blochează accesul în cartiere de peste 600 de zile. Militanţii informează că zona este supusă mereu bombardamentelor, iar hrana este din ce în ce mai puţină.

Recent, atât opoziţia siriană, precum şi delegaţia preşedintelui Bashar al-Assad au acceptat să participe la negocierile conferinţei de pace Geneva II, care se va desfăşura sâmbătă în Elveţia.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a anunţat în această lună că nu are de gând să predea puterea, o cerinţă lansată tot mai des de către Statele Unite ale Americii. „Dacă voiam să renunţ, atunci renunţam încă de la început”, a spus Bashar al-Assad.

Conform statisticilor, peste 100.000 de oameni au fost ucişi în conflictul sirian, iar alte două milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locurile natale.