Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat şi face verificări atât la instanţă cât şi la DIICOT Sibiu privind felul în care magistraţii au decis eliberarea din arest a omului de afaceri Ilie Carabulea.

Inspecţia Judiciară, structura de control din magistratură, s-a autosesizat şi va verifica dacă judecătorii şi procurorii au comis abateri disciplinare atunci când a fost dispusă punerea în libertate a omului de afaceri Ilie Carabulea, cercetat în dosarul Carpatica. 

Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea şi alte cinci persoane cercetate în dosarul Carpatica Asig au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Alba Iulia fiindcă în încheierea Tribunalului Sibiu nu era precizată perioada pentru care se dispusese arestarea, se arată în motivarea instanţei.

Potrivit motivării Curţii de Apel Alba Iulia, dată publicităţii joi, instanţa nu a prelungit mandatele de arestare preventivă sau la domiciliu în cazul lui Ilie Carabulea, a fiului său şi a celorlalte cinci persoane cercetate în dosarul Carpatica Asig deoarece Tribunalul Sibiu nu a menţionat în încheierea emisă perioada pentru care s-a dispus măsurile în cazul celor şapte.

"Analizând încheierea penală atacată se constată că în dispozitivul acesteia nu s-a menţionat în ce-i priveşte pe inculpaţii contestatori (…) faţă de care s-a dispus arestarea preventivă, perioada pentru care s-a dispus această măsură preventivă, precum şi data până la care arestarea preventivă a fost dispusă. Conform art. 226 al. 2 Cod Penal de Procedură arestarea preventivă a inculpatului poate fi dispusă pentru cel mult 30 de zile. Conform art. 230 al. 1 Cod Penal de Procedură mandatul de arestare preventivă se emite de îndată de judecătorul de drepturi şi libertăţi în baza încheierii prin care s-a dispus arestarea preventivă şi acesta trebuie să cuprindă conform al. 2 lit. 3 al aceluiaşi articol durata pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului, cu menţionarea datei la care încetează”, se arată în motivarea Curţii de Apel Alba Iulia.

Potrivit motivării magistraţilor din Alba Iulia, încheierea trebuie să conţină obligatoriu durata pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului, cu menţionarea datei la care încetează.

"Apreciez că lipsa din dispozitivul încheierii penale atacate a dispoziţiilor referitoare la durata pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor, precum şi a datei la care această măsură preventivă încetează este în măsură să ducă la nelegalitatea încheierii, nelegalitate a cărei consecinţă este şi nelegalitatea măsurii preventive, astfel că aceasta nu poate fi confirmată şi peste care nu se poate trece”, se mai arată în motivarea citată.

În această situaţie, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că "nu se poate trece peste această încălcare a dispoziţiilor legale iar aceasta nu poate fi înlăturată decât prin desfiinţarea actului, măsura preventivă nefiind legală”.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis în 11 martie ca omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea şi alte cinci persoane arestate preventiv şi la domiciliu în dosarul Carpatica Asig să fie cercetaţi în libertate.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis la acea dată contestaţiile depuse la decizia Tribunalului Sibiu de inculpaţii din dosarul Carpatica Asig, respectiv omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu şi Gheorghe Năsărău, arestaţi preventiv, precum şi Maria Coşa şi Georgeta Crideanu, plasate în arest la domiciliu.

Ilie Carabulea fusese ridicat, la începutul lunii martie, de la locuinţa sa din Sibiu, după mai bine de zece ore de percheziţii, el fiind dus la sediul DIICOT Sibiu. Ulterior, el, fiul său şi alte cinci persoane au fost reţinuţi şi apoi eliberaţi, vineri dimineaţă, întrucât ordonanţele au expirat.

Gruparea iniţiată de fiul lui Ilie Carabulea, Oprea-Nicolae Carabulea, s-a dezvoltat pe fondul problemelor din piaţa asigurărilor, iar membrii acesteia având convingerea că, după preluarea Astra SA, Fondul de Garantare nu dispune de resursele financiare pentru a prelua portofoliul de clienţi al Carpatica Asig, mai ales în condiţiile în care activele societăţii sunt insuficiente pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de asiguraţi şi bazându-se pe faptul că deschiderea procedurii de faliment nu este o opţiune pentru instituţiile de supraveghere, "o astfel de măsură contribuind decisiv şi iremediabil la destabilizarea pieţei asigurărilor".

Gruparea constituită de fiul lui Ilie Carabulea este acuzată că a produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei.