Documentele Panama Papers conţin informaţii despre mai mult de 100 de nume din România care vor fi dezvăluite pe măsură ce anchetele vor avansa, a declarat Paul Radu, jurnalist de investigaţii din cadrul RISE Project. Deja au fost vehiculate primele nume: Frank Timiş, Corneliu Iacubov, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vântu, Constantin Iacov.

Prima reacţie a celor găsiţi pe listele Panama Papers a venit de la Frank Timiş, un om de afaceri româno-australian, creierul afacerii Roşia Montană şi fost patron din umbră al rafinăriei Rafo Oneşti.

"Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două juristdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când îşi vând acţiunile, plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat", a declarat Frank Timiş, în exclusivitate pentru Ştirile TVR.

O firmă de avocatură obscură în America Centrală este sursa a ceea ce se numeşte cea mai mare scurgere de informaţii din istorie. E-mailuri şi documente dezvăluie modul în care lumea celor bogaţi şi puternici - de la Vladimir Putin, la regele Salman al Arabiei Saudite, la Lionel Messi, fotbalist al FC Barcelona, la preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko şi până la prim-ministrul Islandei - ascunde relaţiile de afaceri folosind paradisuri fiscale offshore.

Sute de jurnalişti din întreaga lume au analizat în secret terabiţi de date de la Mossack Fonseca, o firmă de avocatură din Panama cu birouri in intreaga lume.

Descoperirile lor au fost publicate în mod colectiv la 3 aprilie sub numele de Panama Papers.

cotidianul.ro