Un ostatic canadian a fost executat de către jihadişti din gruparea islamistă Abu Sayyaf care l-au răpit şi-l ţineau ostatic de şapte luni, la câteva ore după expirarea unui ultimatum, "o brutalitate" condamnată ferm de către premierul Justin Trudeau, relatează AFP.
"John Ridsdel, un cetăţean canadian ţinut ostatic în Filipine de la 21 septembrie 2015, a fost ucis de către răpitori", a declarat premierul canadian.
Trudeau a întrerupt un seminar ministerial în Alberta şi a condamnat "fără rezervă brutalitatea răpitorilor şi această moarte inutilă".
Poliţia filipineză a găsit anterior, luni, capul unui om alb pe Insula Jolo, un fief al Abu Sayyaf, situată la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Manila.
La câteva ore după expirarea unui ultimatum stabilit de către Abu Sayyaf, o organizaţie considerată teroristă de către Ottawa şi Washington, două persoane, pe o motocicletă, au aruncat capul, într-un sac de plastic, în apropierea unei primării din Jolo, a declarat pentru AFP Wilfredo Cayat, reprezentantul provinciei de pe insulă.
"Responsabilitatea acestei crime comise cu sânge rece revine în întregime grupării teroriste care a luat victima ostatică", a acuzat Justin Trudeau, promiţând să coopereze cu autorităţile filipineze şi "parteneri internaţionali pentru găsirea autorilor acestor fapte atroce şi traducerea lor în justiţie".
John Ridsdel a fost răpit în noaptea lui 21 septembrie, pe când se afla la bordul unui iaht, în rada portului unei staţiuni de pe malul mării, în sud, în compania altui canadian, Robert Hall. Partenera filipineză a acestuia din urmă, Marites Flor, şi administratorul norvegian al complexului hotelier, Kjartan Sekkingstad, au fost de asemenea răpiţi.
În martie, cei trei bărbaţi occidentali au apărut emaciaţi într-o înregistrare video difuzată de gruparea jihadistă. Ei declarau că vor fi executaţi dacă nu este plătită o răscumpărare în valoare de milioane de euro.
Într-o înregistrare video anterioară, răpitorii cereau un miliard de pesos (20 de milioane de euro) pentru fiecare dintre ostaticii străini.
În contextul în care planează incertitudinea cu privire la soarta lui Hall şi a lui Sekkingstad, Trudeau a avertizat că Guvernul său "nu va comunica nicio informaţie care să compromită eforturile în curs" pentru eliberarea canadianului ţinut în continuare ostatic de Abu Sayyaf.
John Ridsdel, în vârstă de 69 de ani, era un apropiat al lui Bob Rae, un fost lider al Partidului Liberal canadian. După o carieră de jurnalist, Ridsdel, pensionar, era consultantul grupului canadian TVI Pacific, care exploatează un zăcământ de argint şi aur în Filipine.
Creată în anii '90 cu fonduri furnizate de Osama ben Laden, gruparea Abu Sayyaf a jurat recent credinţă organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic, care deţine controlul unor porţiuni din teritoriile Irakului şi Siriei.
Gruparea a devenit cunoscut la începutul anilor 2000 după ce a răpit, cu scopul de a obţine răscumpărări, zeci de turişti străini.
Gruparea Abu Sayyaf este acuzată că a comis cele mai grave atacuri teroriste de până în prezent în arhipelagul filipinez, inclusiv cel împotriva unui feribot, în 2004, soldat cu peste 100 de morţi.
În faţa ameninţării acestor terorişti, Statele Unite au trimis, între 2002 şi 2014, forţe speciale, cu scopul de a forma şi ajuta trupele filipineze să lupte împotriva acestora, ceea ce a antrenat arestarea sau executarea mai multor lideri din cadrul Abu Sayyaf.
Această organizaţie număra doar câteva sute de combatanţi, însă gruparea prosperă în regiunile izolate din sud, unde legea nu se aplică şi unde o rebeliune musulmană luptă de zeci de ani.
În urma reluării recente a răpirilor unor străini, ministrul filipinez al Securităţii Lugut Panjaitan s-a declarat îngrijorat de faptul că regiunea devine o "nouă Somalie".