Optsprezece soldaţi armeni au fost ucişi sâmbătă de către forţele azere de-a lungul frontierei regiunii separatiste Nagorno-Karabah, a anunţat preşedintele armean Serge Sarkissian, potrivit AFP.

"De partea noastră, 18 soldaţi au fost ucişi şi circa 35 răniţi", a declarat Sarkissian într-o alocuţiune televizată, fără să precizeze dacă soldaţii aparţineau armatei regulate a Armeniei sau celei din Nagorno-Karabah, susţinută de Erevan.

De cealaltă parte, doisprezece militari azeri au fost ucişi şi un elicopter a fost doborât de forţele armene în Nagorno-Karabah, a comunicat sâmbătă Ministerul Apărării de la Baku, în contextul reluării cu o intensitate neobişnuită a ciocnirilor armate în această regiune cu populaţie majoritar armeană, aflată pe teritoriul azer.

Azerbaidjan şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, se află în conflict de la sfârşitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni, dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994.

În pofida unui acord de încetare a focului în 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcaţie având loc ciocniri armate în mod regulat, dar fără intensitatea consemnată în noaptea de vineri spre sâmbătă.