Fostul director pentru securitate aeronautică Tarom, Valentin Duţă, a explicat sâmbătă pentru MEDIAFAX că principala cauza a accidentului aviatic din Rusia este eroare de pilotaj pe fondul vremii nefavorabile

"Cauza este o eroare de pilotaj pe fondul vremii nefavorabile. El a venit o dată la aterizare şi a ratat. Ratarea este o procedura absolut normală. Si-a dat seama că nu e în regulă pe pistă şi a plecat. Apoi a venit din nou la aterizare. Daca era un tip deştept, ar fi plecat pe aeroportul de rezervă. Probabil s-a încăpăţânat să aterizeze aici. A venit dezaxat pe o aripă, iar vântul l-a întors. Aripa era ruptă iar combustibilul a ieşit pe pistă. Este greşeală umană, de pilotaj, pe fondul vremii nefavorabile. Piloţii nu pot fi împărţiţi în două categorii, de vreme bună şi de vânt. El nu era sigur pe el. Boiengul este un avion mare, puternic. Întotdeauna, când se întâmplă un accident de natura asta, unul dintre cei care participă la anchetă este constructorul. Aici vorbim despre un constructor american” a declarat pentru MEDIAFAX Valentin Duţă, fost director de securitate aeronautică al TAROM.

Comitetul rus de anchetă a anunţat sâmbătă că examinează pista unei erori de pilotare sau a unei defecţiuni tehnice drept principalele cauze ale prăbuşirii avionului în sudul Rusiei, în urma căreia au murit 62 de persoane.

"În prezent analizăm două ipoteze principale în legătură cu prăbuşirea avionului la Rostov-pe-Don, şi anume o eroare de pilotare în contextul deteriorării condiţiilor meteorologice sau o eroare tehnică", a declarat pentru Interfax Oksana Kovrijnaia, o reprezentantă a Comitetului.

Pe de altă parte, autorităţile de la Dubai au anunţat naţionalităţile victimelor, precizând că este vorba despre 44 de ruşi, opt ucraineni, doi indieni şi un uzbek, relatează AP.

Biroul de presă al emiratului Dubai a prezentat condoleanţe apropiaţilor victimelor din partea Emiratelor Arabe Unite (EAU).