Fostul preşedinte Traian Băsescu împreună cu soţia sa, Maria, au depus în pe 8 martie cerere pentru a deveni cetăţeni ai Republicii Moldova. Traian Băsescu a declarat în trecut că ar vrea să fie cetăţean moldovean

Deşi termenul legal este de un an, solicitarea fostului preşedinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, fiind vorba despre o persoană cu statut special, a precizat pentru Radio Chişinău, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al Preşedinţiei de la Chişinău.

În aprilie 2015, Traian Băsescu declara la Chişinău că va veni cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova. Fostul preşedinte motiva atunci că situaţia politică din ţara vecină nu era propice pentru un astfel de demers.

Tot atunci, preşedintele moldovean Nicolae Timofti spunea că nu crede că ar fi o problemă acordarea cetăţeniei. „Având în vedere că dumneavoastră aţi oferit multor cetăţeni moldoveni cetăţenia română, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetăţenia Republicii Moldova”, declara el.

Traian Băsescu a fost decorat în aprilie 2015 cu Ordinul „Ştefan cel Mare”, decoraţia militară supremă din Republica Moldova. Distincţia i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice”.

Digi 24