Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, la doar câteva zile după ce liderul ei Kim Jong-Un a ordonat teste cu focoase nucleare, a declarat joi un responsabil american din cadrul apărării, citat de AFP.

"Statele Unite au urmărit lansarea a două rachete balistice din Coreea de Nord. Niciuna dintre ele nu a reprezentat o ameninţare pentru Statele Unite sau aliaţii noştri regionali", a afirmat acest responsabil, precizând că aceste tiruri sunt o "violare a rezoluţiilor multiple ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite".

Prima rachetă balistică a zburat aproximativ 800 km şi a căzut în mare, a anunţat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, preluată de Reuters şi AFP.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a precizat că racheta a fost trasă de la Sukchon, în sudul Coreii de Nord, la 5.55 ora locală (20.55 GMT joi) şi că a parcurs 800 km înainte de a cădea în Marea Japoniei.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat ce tip de rachetă a fost trasă, dar agenţia Yonhap, citând surse militare, a declarat că a fost o rachetă Rodong, cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.300 km.

Agerpres