Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri după-amiază, avertizări Cod Portocaliu şi Cod Galben de inundaţii pe Dunăre, în zona a 11 judeţe, sector aval de Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (SHEN) Porţile de Fier.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 10 martie, ora 6,00 — 18 martie, ora 18,00, se instituie Cod Portocaliu privind depăşirea Cotelor de apărare pe Dunăre, sector aval de S.H.E.N. Porţile de Fier — Zimnicea, pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

De asemenea, INHGA menţionează faptul că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire, iar pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

Prognoza de specialitate arată, totodată, că în intervalul 9 martie, ora 18,00 — 18 martie, ora 18,00, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de inundaţii, valabilă pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt,Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi,Constanţa şi Tulcea.

Avertizările au fost transmise către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională "Apele Române", Ministerul Administraţiei şi Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa şi Dobrogea — Litoral.

AGERPRES