Ucraina va avea nevoie de cel puţin încă 20 de ani înainte să adere la Uniunea Europeană sau NATO, consideră preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, spulberând speranţele acestei foste republici sovietice de aderare rapidă la blocul şi alianţa occidentale, relatează DPA online.

Eforturi în vederea unei apropieri de Uniune se află în centrul actualei crizei din fosta republică sovietică, care a fost declanşată de proteste violente, în 2013, faţă de un refuz al fostului regim prorus de a finaliza un acord de liber-schimb UE-Ucraina.

Acordul respectiv a fost, între timp, semnat şi a început să fie implementat, iar UE acţionează pentru ca cetăţenii ucraineni să poată vizita blocul european fără vize. Oficiali ucraineni de rnag înalt şi-au exprimat totodată dorinţa ca ţara să devină membră a Uniunii.

Însă preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat joi, într-un discurs pe care l-a susţinut la Haga, că "Ucrana nu va fi în măsură, în mod clar, să devină membră a UE în următorii 20-25 de ani şi nici a NATO".

Kievul s-a apropiat tot mai mult de Alianţa Nord-Atlantică în ultimii ani, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea (sud) în 2014 şi în contextul în care se confruntă, de atunci, cu o rebeliune separatistă prorusă în regiunea Donbas (est).

Ucraina a găzduit anul trecut exerciţii militare NATO, într-un adevărat spectacol de forţă împotriva redutabilului său vecin de la est.

Moscova a denunţat în mod repetat extinderea către est a Alianţei militare occidentale drept o ameninţare la adresa securităţiii sale. Rusia a ocupat Crimeea, unde se află o bază navală rusă extrem de importantă, la Marea Neagră, după ce ucrainenii l-au îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Mediafax