Aproximativ 2.000 de femei au protestat în Bosnia-Herţegovina faţă de interdicţia de a purta vălul islamic în tribunale şi în alte instituţii juridice, informează BBC News online, potrivit independent.md.

Interdicţia impusă de autorităţile din Bosnia-Herţegovina prin care femeilor nu li se permite să poarte eşarfe care să le acopere faţa în tribunale sau în alte instituţii juridice vizează toate religiile din ţară, dar face referire explicită la cea musulmană şi la purtarea vălului islamic.

Protestatarele au demonstrat, duminică, în capitala Sarajevo timp de o oră, fără a fi întregistrate incidente cu forţele de ordine.

Purtarea vălului islamic a fost interzisă de autorităţile comuniste când Bosnia făcea parte din Republica Iugoslavă, declarându-şi independenţa în 1992. Protestul a fost organizat după ce Înaltul Consiliu al Magistraturii a decis să interzică “semnele religioase” în instituţiile juridice.

Pe unele dintre pancartele protestatarelor se puteau citi mesaje precum „Este dreptul meu să port vălul islamic”.

Organizatorul protestului de duminică, Samira Zunic Velagic, a declarat că interdicţia este „un atac grav la adresa demnităţii, personalităţii şi identităţii comunităţii musulmane”, având scopul de a priva femeile de dreptul de a lucra. Interdicţia a fost condamnată de politicieni musulmani şi lideri religioşi.

Comunitatea musulmană reprezintă 40% dintre locuitorii Bosniei-Herţegovina, care are o populaţie totală de 3,8 milioane de locuitori. Majoritatea celorlalţi locuitori sunt ortodocşi sau catolici.