Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a confirmat miercuri primul deces într-un caz de infecţie respiratorie acută severă "confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09", conform unui informări postate pe site-ul instituţiei.

În informare se precizează că este vorba despre un 'bărbat în vârstă de 38 de ani, domiciliat în municipiul Bucureşti, având condiţii preexistente, nevaccinat anti-gripal".

De asemenea, Centrul informează că în ultima săptămână a lunii ianuarie s-au înregistrat 17 cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu cinci mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.

CNCSBT apreciază că activitatea gripală este sporadică, adică s-au înregistrat cazuri izolate de gripă confirmată cu laboratorul, "de intensitate medie, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul aşteptat".

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, pneumonii) a fost de 89591, cu 14% mai mic, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (104248) şi cu 13.4% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (78945).

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) şi până pe 2 februarie au fost confirmate 95 de cazuri de gripă din care "72 cazuri tip A, subtip H1 pdm09, 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubtipat", cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (36), Constanţa (15), Dâmboviţa (9).

Până la 31 ianuarie au fost vaccinate antigripal 563.105 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.