Coreea de Nord ar putea pregăti lansarea unei rachete balistice de la o bază situată pe coasta de est a acestei ţări izolate, pe lângă anunţul lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune în nord-vest, afirmă joi televiziunea publică japoneză, relatează AFP în pagina electronică.

Postul NHK, care citează surse diplomatice fără să le identifice, a afirmat că i s-a "confirmat că o rampă de lansare mobilă se află în mişcare pe coasta de est a Coreei de Nord".

O rachetă balistică se află pe rampă şi este posibil ca Phenianul să pregătească şi în această regiune un tir, a adăugat postul, fără să precizeze dacă este vorba despre o rachetă cu rază lungă sau scurtă de acţiune.

Anunţul Phenianului, marţi, cu privire la planul de a lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune, în intervalul 8-25 februarie, a provocat reacţii dure în întreaga lume şi critici acerbe din partea Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite, înfuriate deja de cel de-al patrulea test nuclear efectuat de către Coreea de Nord la începutul lui ianuarie.

Această posibilă lansare, care ar putea fi efectuată de la o bază din nord-vest, este condamnată în avans de ţări şi experţi independenţi, care consideră că ar fi vorba despre un test deghizat al unei rachete menite să îmbunătăţească capacităţile militare ale Phenianului şi vizând plasarea unui focos nuclear într-o rachetă cu rază lungă de acţiune.

China, care a trimis săptămâna aceasta un emisar de rang înalt pe lângă cel mai închis regim din lume, şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea, iar Japonia a promis că va distruge orice rachetă care-i va ameninţa teritoriul.

Mediafax