Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) îsi reuneste luni Comitetul de urgenta pentru a determina daca epidemia provocata de virusul Zika, suspectat ca ar provoca malformatii congenitale, este o urgenta de sanatate publica la nivel mondial, relateaza AFP.

Reuniunea survine în contextul în care OMS a avertizat saptamâna trecuta ca virusul, care se transmite prin întepatura de tântar, se raspândeste în 'mod exploziv' în America, cu 3-4 milioane de cazuri asteptate în 2016.

Potrivit directoarei OMS, Margaret Chan, o relatie de tip cauza-efect între raspândirea virusului si cresterea cazurilor de microcefalie în rândul nou-nascutilor este puternic 'suspectata', dar nu dovedita în mod definitiv.

Brazilia, tara cea mai afectata de virusul Zika, a tras semnalul de alarma în luna octombrie, în fata unui numar neobisnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul tarii. De atunci, în aceasta tara au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie si 3.448 cazuri suspecte, fata de doar 147 în 2014.

Autoritatile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica si Puerto Rico au recomandat deja femeilor sa evite sa ramâna însarcinate câta vreme epidemia nu este tinuta sub control.

În Europa si în America de Nord, zeci de cazuri de infectie cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din calatorii de afaceri din tarile afectate de epidemie.