Principalul partid de opoziţie din Grecia, dreapta Noua Democraţie (ND), care şi-a ales săptămâna trecută un nou lider, pe Kyriakos Mitsotakis, a întrecut stânga SYRIZA a lui Alexis Tsipras, arată două sondaje publicate în weekend, o premieră după un an, notează AFP, potrivit Agerpres.

Sondajul de intenţii de vot al institutului Alco, publicat duminică în săptămânalul Proto Thema, creditează ND cu 21,3% faţă de 18% pentru SYRIZA. 

Potrivit celui de-al doilea sondaj realizat de Metron Analysis, publicat sâmbătă în cotidianul Parapolitika, ND întrece SYRIZA cu 23,6% faţă de 19,9%. 

Timp de cel puţin un an, după înfrângerea suferită în alegerile din ianuarie 2015 şi venirea SYRIZA la putere pentru prima dată, ND a pierdut o parte importantă a electoratului său. SYRIZA a obţinut atunci 36,3% din voturi faţă de 27,8% pentru ND, o diferenţă pe care partidul aproape a menţinut-o şase luni mai târziu, la alegerile parlamentare din septembrie (35,4% - 28%). 

Analiştii şi mass-media consideră că această "schimbare" a opiniei publice se datorează în mare parte alegerii săptămâna trecută a lui Kyriakos Mitsotakis, 47 de ani, ca lider al ND. Mitsotakis se doreşte a fi "reformatorul" ND, pentru a face partidul să evolueze spre centru. 

Printre alte motive pentru creşterea în popularitate a dreptei, potrivit analiştilor, se numără continuarea măsurilor de austeritate de către guvernul SYRIZA în timp ce iniţial el a promis să le oprească. 

Fost ministru al reformei administrative (iunie 2013-ianuarie 2015), membru al parlamentului de peste un deceniu şi fiul unui fost prim-ministru, Kyriakos Mitsotakis reprezintă noua generaţie de conservatori şi a reuşit să adune ND, pe fondul unor certuri în interiorul partidului în ultimele luni. 

Ambele sondaje arată cu toate acestea o oboseală a electoratului confruntat cu alegeri succesive de la izbucnirea crizei datoriilor în 2010. Aproximativ 30% dintre respondenţi nu au dorit să răspundă sau sunt în favoarea abţinerii, potrivit acestor sondaje. 

În alegerile din septembrie, rata de abţinere a ajuns la 44%, cea mai ridicată în ultimii ani în Grecia. 

Mandatul prim-ministrului Alexis Tsipras expiră în 2019.