Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a avertizat duminică noapte că nu va tolera niciun act ce ar pune în pericol unitatea Spaniei, cu câteva minute înainte de învestirea unui preşedinte al guvernului regional al Cataloniei, care va fi însărcinat să organizeze secesiunea.

"Guvernul nu va lăsa să treacă un singur act ce ar aduce atingere unităţii şi suveranităţii Spaniei", a declarat premierul Mariano Rajoy, într-o alocuţiune solemnă la Madrid, retransmisă în direct cu câteva minute înainte de votul de învestitură în parlamentul catalan, la Barcelona, notează AFP.

Şeful guvernului conservator în exerciţiu a luat cuvântul în timp ce separatiştii catalani îşi regrupează forţele, iar la Madrid alegerile legislative din 20 decembrie au avut ca rezultat un parlament fragmentat, în care Partidul Popular al lui Rajoy a pierdut majoritatea absolută şi caută fără succes să formeze o coaliţie.

Rajoy a precizat că i-a contactat pe liderul Partidului socialist (PSOE) Pedro Sanchez şi şeful Ciudadanos (centru-dreapta) Albert Rivera duminică, după ce a aflat că separatiştii catalani au ajuns la acordul de învestire a şefului guvernului regional.

Partidul lui Rajoy propune de asemenea o mare alianţă acestor două partide pentru a forma un guvern centrat pe apărarea unităţii Spaniei.

"Spaniolii pot fi liniştiţi", a spus Rajoy după ce a asigurat că este "hotărât să continue cu toată forţa să apere unitatea Spaniei". 

AGERPRES