Confruntări violente opuneau sâmbătă forţe irakiene şi jihadişti din cadrul Statului Islamic (SI) în zona fostului sediu al Guvernului provincial, în oraşul Ramadi, capitala provinciei Al-Anbar, cu o populaţie majoritar sunnită, potrivit unor ofiţeri şi oficiali locali, relatează AFP online.

După o ofensivă majoră, care le-a permis militarilor irakieni să intre în oraş marţi, alimentând speranţa unei recuceriri rapide a acestui fief pierdut în mai, înaintarea forţelor irakiene a fost încetinită de dispozitive explozive, lunetişti şi atacuri sinucigaşe comise de către jihadişti.

Trupele irakiene erau blocate într-o intersecţie strategică, în cartierul Hoz, în apropiere de fostul sediu guvernamental. Preluarea controlului asupra acestui sediu este esenţială în vederea unei recuceriri totale a oraşului Ramadi, care este controlat în continuare - parţial - de către jihadişti.

"Lupte violente au loc, în prezent, între membri Daech (acronimul arab al SI) şi forţele irakiene", a declarat Ahmed al-Doulaimi, un căpitan de poliţie. Doi membri ai forţelor de securitate irakiene au fost ucişi, iar alţi nouă au fost răniţi în aceste confruntări, sâmbătă, a adăugat el.

Cel puţin alţi trei au fost ucişi vineri, potrivit unui ofiţer de rang înalt şi unor oficiali locali. În rândul jihadiştilor, cel puţin 23 au fost ucişi numai vineri, au precizat aceste surse.

Numărul combatanţilor SI rămaşi la Ramadi este estimat la mai puţin de 400.

"A 8-a Divizie a armatei şi forţele de elită antiteroriste (CTS) avansează", a declarat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, care asigură o susţinere aeriană forţelor irakiene.

"(Membri) CTS au înaintat alte câteva sute de metri către sediul Guvernului", a declarat el.

În afară de maşini-capcană, forţele federale sunt încetinite, de asemenea, de prezenţa unor civili blocaţi în locuinţe. Circulă totodată informaţii despre faptul că Statul Islamic foloseşte aceşti locuitori ca scuturi umane.

După ce Statul Islamic a cucerit regiuni vaste în Irak, în 2014, forţele guvernamentale au apărat Ramadi timp de mai multe luni. Însă, oraşul, care constituie un punct strategic al "califatului" autoproclamat de către gruparea extremistă, a căzut pe mâna jihadiştilor în mai 2015.

Aceasta este considerată cea mai importantă înfrângere în războiul pe care Bagdadul îl poartă împotriva Statului Islamic, iar o recucerire a oraşului Ramadi ar reface imaginea forţelor federale, foarte criticate.

Mediafax