Aproximativ 150 de milioane de indieni sunt miercuri în grevă timp de 24 de ore pentru a protesta faţă de reformele economice ale guvernului premierului Narendra Modi, pe care ei le consideră nefaste pentru locurile de muncă, relatează AFP.

Zece sindicate din sectorul bancar, manufacturier, din construcţii şi din minerit intră în grevă.

Mişcarea afectează şi transporturile. În staţiile de autobuz se formau cozi lungi de persoane, inclusiv elevi, iar aeroporturile erau pline de pasageri, deoarece multe taxiuri şi ricşe şi-au oprit activitatea. Numeroase bănci sunt închise pe toată durata zilei. Zilierii, lucrătorii casnici şi micii vânzători sunt şi ei chemaţi să se alăture mişcării de protest pentru a cere creşterea salariului minim.

În statul Bengalul de Vest, unde sindicatele au o bază puternică, străzile oraşului Calcutta erau în mare măsură goale, magazinele şi întreprinderile închise, potrivit imaginilor difuzate de televiziune.

Premierul Modi a câştigat alegerile din mai 2015 cu promisiunea de a reforma economia, în scopul atragerii de investitori străini, dar opoziţia blochează mai multe reforme importante privind introducerea unui TVA la nivel naţional şi achiziţia de terenuri de către investitori.

Economia indiană a cunoscut o creştere economică sub 7 %, cât se estimase pentru primul trimestru, şi experţii consideră că sunt necesare reforme pentru a menţine cel puţin direcţia, în scopul de a crea locuri de muncă pentru milioane de tineri.

AGERPRES