Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a interzis folosirea antenelor parabolice în teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak, a anunţat sâmbătă Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG ce reprezintă opoziţia moderată siriană, relatează agenţia EFE.

Conform sursei citate, corpul poliţienesc al SI (Diwan al-Hisba) a răspândit prin oraşul sirian Deir Ezzor manifeste în care se menţionează că, în toate teritoriile controlare de jihadişti, comercializarea, transferul sau folosirea antenelor parabolice este de acum înainte strict interzisă.

În respectivele manifeste se mai subliniază că 'antenele parabolice sunt una dintre cauzele răspândirii libertinajului în zilele noastre'. Într-o altă frază din manifeste sunt atacate şi aşa-numitele 'canale islamiste', pe care jihadiştii le acuză că 'pervertesc credinţa şi războiul mujahedinilor'. De asemenea, în viziunea SI, posturile televiziunilor de ştiri difuzează 'minciuni, calomnii şi afirmaţii eretice'.

Gruparea SI a ordonat şi tuturor membrilor ei să-şi demonteze 'decodoarele' şi să urmărească numai emisiunile postului TV al acestei organizaţii şi lecţiile ei religioase, mai notează OSDO.

În manifestele răspândite de jihadişti se mai atrage atenţia că cine nu respectă aceste dispoziţii va fi pedepsit, fără să se specifice cum.

Gruparea SI a impus numeroase restricţii privind utilizarea internetului în zonele pe care le-a cucerit în Siria şi Irak, unde a pus în practică şi o viziune retrogradă a legii islamice sharia.

AGERPRES