Digi24 a publicat povestea impresionantă a câinelui decorat pentru merite deosebite în războiul din Afganistan. Animalul suferă de o boală incurabilă, a fost părăsit de Armată şi acum este îngrijit de un iubitor de animale.

“Max este câinele care a salvat vieţi în Afganistan, a alergat alături de militarii români printre gloanţe şi obuze şi a detectat bombele artizanale. Armata a uitat complet de meritele animalului şi s-a debarasat de el. Tratamentul este scump, aşa că Max a fost lăsat la vatră şi acum trăieşte din mila unui iubitor de animale.

În urmă cu un an, Max defila triumfător într-un vehicul blindat, alături de cel căruia i-a fost aproape în Afganistan.

„Îl cheamă Max şi are o experienţă bogată în teatrul de război” - aşa era prezentat la paradă.

Ciobănescul german purta tricolorul şi era decorat pentru merite deosebite în grad de cavaler. Avea şi de ce. Max a salvat vieţile soldaţilor români atât timp cât s-a aflat în misiune în Afganistan. Parada naţională de anul trecut a fost şi ultima pentru Max. La scurt timp după, a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, la inimă. Mai apoi, cu dirofilarie, iar singura soluţie a fost pensionarea înainte de termen. Legea spune că ciobănescul, din momentul trecerii în rezervă, trebuie dat în grija altei instituţii a statului. Nu s-a întâmplat aşa, probabil din cauză că tratamentul, care costă câteva sute de lei pe lună, a fost considerat prea costisitor. În cele din urmă, unui iubitor de animale i s-a făcut milă de câinele-erou şi l-a adoptat”, notează digi24.ro.