Combatanţi rebeli turkmeni au cucerit trei localităţi siriene controlate anterior de jihadiştii Daesh (acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic - SI), situate la frontiera turcă, în cursul unor confruntări soldate cu 13 morţi în rândurile acestei minorităţi, a indicat sâmbătă organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP.

"Este pentru prima oară când combatanţi turkmeni duc lupte împotriva Daesh în regiune, iar aceasta — după ce au primit sprijinul Turciei', a afirmat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, fără a detalia sprijinul respectiv.

Potrivit ONG, 13 combatanţi ai brigăzilor 'Sultanul Murad' au fost ucişi în confruntări violente cu SI în provincia Alep.

'Brigăzile Sultanul Murad grupează combatanţi turkmeni rebeli care se bat pentru a prelua controlul asupra mai multor localităţi ocupate de SI', a precizat OSDO.

Luptele se concentrează în regiunea din estul oraşului Azaz, situat în apropierea frontierei turce. Regiunea Azaz adăposteşte din vremuri străvechi minoritatea turkmenilor sirieni, la fel ca şi Alep şi Lattakia.

Potrivit lui Abdel Rahman, rebelii turkmeni au reuşit să cucerească trei sate de lângă frontieră.

OSDO nu a fost în măsură, totuşi, să precizeze numărul victimelor în rândurile Daesh, dar a asigurat că mai mulţi jihadişti au fost ucişi.

Între altele, un vehicul al grupului jihadist a fost distrus de aviaţia coaliţiei internaţionale în aceeaşi regiune în care au avut loc luptele, a adăugat directorul OSDO, fără a putea preciza dacă vehiculul transporta arme sau combatanţi.

Daesh controlează părţi vaste din teritoriu la frontiera între Siria şi Turcia, însă Ankara şi Washington au declarat că numeroşi jihadişti au dezertat în zona cuprinsă între Jarablus şi Azaz.

Turcia consideră turkomanii ca aliaţi naturali şi doreşte să-i vadă luptând împotriva Daesh la frontiera sa.

Agerpres