Premierul irakian, Haider al-Abadi, a declarat joi că nu au fost solicitate trupe străine din alte state, iar o eventuală mobilizare a acestora în ţara sa va fi considerată un "act de agresiune", relatează Reuters în pagina online.

Declaraţia, postată pe contul oficial de Facebook al premierului irakian, a intervenit după ce colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale care efectuează raiduri împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, a afirmat că Statele Unite ar putea trimite în Irak un contingent format din 100 de membri ai forţelor speciale, pentru operaţiuni antiteroriste.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a declarat anterior că nu este nevoie ca Statele Unite să trimită mai multe forţe speciale pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, adăugând că Washingtonul ar trebui să ceară permisiunea Irakului pentru a face acest lucru.

"Nu avem nevoie de forţe terestre străine pe teritoriul irakian", a precizat Abadi, adăugând că "orice operaţiune militară sau desfăşurarea unor forţe străine - speciale sau nu - în orice loc din Irak nu poate avea loc fără aprobarea şi coordonarea sa şi respectarea deplină a suveranităţii irakiene".

Premierul irakian declara luni că Irakul "are suficienţi oameni şi hotărâre pentru a învinge Daesh (gruparea Stat Islamic-n.r.)" singur.

Secretarul american al Apărării, Ash Carter, a informat marţi Congresul că SUA vor trimite un contingent de membri ai forţelor speciale împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Potrivit unor oficiali, forţele speciale vor avea baza în regiunea autonomă kurdă din Irak.

Unitatea specială va efectua misiuni militare punctuale, inclusiv pentru eliberarea ostaticilor şi pentru capturarea liderilor reţelei teroriste sunnite Stat Islamic.

"Unitatea va putea efectua operaţiuni unilaterale şi în Siria", a precizat şeful Pentagonului, evidenţiind că nu va exista nicio colaborare cu regimul Bashar al-Assad, aflat la putere la Damasc şi vizat de atacuri ale insurgenţilor şi ale grupurilor teroriste.

Administraţia Barack Obama este expusă criticilor pentru că refuză să declanşeze o intervenţie terestră masivă împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, care ocupă vaste regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat".

O coaliţie formată din peste 60 de ţări şi condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

În prezent, aproximativ 3.500 de militari americani efectuează misiuni de consiliere şi antrenament în favoarea forţelor irakiene.

Mediafax