Marina rusă a lansat marţi rachete de croazieră din Marea Mediterană asupra poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic la Raqa, în nordul Siriei, capitala de facto a organizaţiei, care a revendicat la 31 octombrie doborârea avionului rusesc în Peninsula Sinai, relatează Le Monde, citând surse din Ministerul francez al Apărării.

Potrivit Le Monde, este pentru prima oară când rachetele ruseşti trec pe deasupra Turciei.

Până acum, rachete ruseşti, vizând poziţii ale teroriştilor din Siria, au fost lansate de flotila rusă din Marea Caspică şi înainte de a lovi ţintele din Siria au traversat teritoriul Iranului.

Această informaţie intervine în contextul în care anterior o altă sursă din cadrul Ministerului francez al Apărării declarase pentru Reuters că Rusia a lansat marţi bombardamente intense asupra poziţiilor Statului Islamic la Rakka.

„În acest moment, ruşii bombardează puternic oraşul Rakka, fapt ce probează că şi ei au devenit conştienţi (de ameninţarea reprezentată de Statul Islamic)”, a indicat sursa citată.

Atacurile aviaţiei ruse intervin în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a anunţat anterior că Moscova îşi va intensifica raidurile aeriene în Siria după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) a confirmat că o bombă la bordul avionului rus Airbus 321, cu 224 de persoane la bord, a provocat prăbuşirea acestuia la 31 octombrie în Peninsula Sinai.

Statul Islamic a revendicat doborârea avionului rusesc de pasageri care se întorceau la Sankt-Petersburg din staţiunea egipteană Sharm-el-Sheikh, precum şi atacurile de vinerea trecută din Paris, care s-au soldat cu 129 de morţi.

Digi 24