Judecătoarele Irina Elena Leonte, de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, şi Angela Tatiana Pop, de la Judecătoria Aiud, au fost excluse din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce au întârziat soluţionarea dosarelor.

Secţia pentru judecători a CSM a admis, în şedinţa de miercuri, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară (IJ) împotriva judecătoarelor Irina Elena Leonte, de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, şi Angela Tatiana Pop, de la Judecătoria Aiud, şi a decis excluderea acestora din magistratură pentru abaterea prevăzută de articolul 99 litera h din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, şi anume "nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor".

Conform unui comunicat al CSM, s-a constatat că magistratul Irina Elena Leonte a amânat pronunţarea pentru perioade cuprinse între o săptămână şi opt luni în 611 cauze, apreciindu-se că prin conduita adoptată s-au produs consecinţe asupra dreptului recunoscut părţilor de a beneficia de soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil şi de acces la justiţie.

În cazul judecătoarei Angela Tatiana Pop, membrii CSM au constatat că aceasta a încălcat norme de procedură prin luarea unor măsuri procesuale sau efectuarea unor acte procesuale cu nerespectarea condiţiilor prevăzute de lege având ca efect prelungirea duratei procedurii judiciare în mod nejustificat în peste 170 de dosare, cu o vechime cuprinsă între un an şi zece ani de la înregistrare.

"Secţia a reţinut că gradul de complexitate al cauzelor nu a justificat în nici una dintre situaţiile verificate durata mare a procedurilor, perspectivă din care nu pot fi ignorate efectele acestei conduite asupra
dreptului părţilor la o durată rezonabilă a procedurilor", se arată într-un comunicat al CSM.

De asemenea, în şedinţa de miercuri, Secţia pentru judecători a CSM a admis, în parte, respectiv în totalitate, acţiunile disciplinare formulate de IJ împotriva lui Ciprian Boerescu , judecător în cadrul Judecătoriei Sector 2 Bucureşti.

Astfel, magistratul a primit "avertisment" pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor- "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă", constând în nesemnarea unor încheieri de amânare a pronunţării cauzei.

"Totodată, în acelaşi dosar al Inspecţiei Judiciare, Secţia a respins acţiunea disciplinară exercitată împotriva aceluiaşi magistrat pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. h) din Legea nr.
303/2004 - "nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor. Secţia a aplicat aceluiaşi judecător sancţiunea disciplinară constând în "diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de o lună", pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) din acelaşi act normativ", se arată într-un comunicat al CSM.

Tot miercuri, Secţia pentru procurori a CSM i- a sancţionată cu avertisment pe Constantin Andreiaş, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov şi Mariana Codruţa Trandafir, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată pentru "nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile".

Hotărârile celor două Secţii pot fi atacate cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.