Preşedintele ANAF i-a eliberat din funcţie pe directorii generali de la direcţile generale regionale ale Finanţelor Publice Timişoara şi Iaşi, Ioan Dragomir şi Marian Bosianu, după ce aceştia au refuzat să primească un inspector de la Integritate în comisiile de examinare pentru promovare.

Demiterea a venit în urma deciziei directorilor de la Iaşi şi Timişoara de a nu solicita aparatului central al ANAF, în conformitate cu procedurile legale, desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

"Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc aşa", a declarat într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

Şeful Fiscului a extins regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcţiei de Antifraudă Fiscală şi în cadrul altor tipuri de examene, anume ca un inspector al Direcţiei de Integritate să fie prezent în cadrul comisiilor de examinare.

El a trimis la începtul lunii o circulara prin care s-au dispus măsuri cu privire la concursurile de promovare în grad profesional. Astfel, examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii şi se va constitui o singura comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, iar din componenţa fiecăreia va face parte şi un funcţionar public din cadrul Direcţiei Generală de Integritate (DGI).

Atât ANFP, cât şi reprezentanţii Sedlex au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate face decât la solicitarea direcţiilor regionale.

"Din acest motiv, având în vedere că scopul final al acestei măsuri îl reprezintă eliminarea examenelor aranjate şi permiterea accesului la promovări doar pe baza competenţelor profesionale, directorilor generali din teritoriu li s-a solicitat să asigure îndeplinirea formalităţilor procedurale", se mai arată în comunicat.

Din cei opt directori generali din teritoriu, şefii regionalelorTimişoara şi Iaşi au refuzat să îndeplinească solicitarea preşedintelui ANAF, încercând să blocheze astfel prezenţa unui inspector
al DGI în cadrul comisiilor de examinare.