Uniunea Europeana (UE) a avertizat  ca se profileaza o iminenta "catastrofa" umanitara, în contextul în care zeci de mii de persoane traverseaza Balcanii catre nordul Europei în timp ce se apropie iarna, relateaza AP în pagina electronica, potrivit Mediafax.

Peste 770.000 de persoane au sosit anul acesta în UE pe mare, punând în dificultate autoritatile frontaliere si centrele de primire. Multe dintre ele au strabatut pe jos Balcanii, în cautarea unui refugiu sau unui loc de munca în tari ca Germania sau Suedia.

Cele 28 de state membre UE s-au angajat sa furnizeze experti si fonduri pentru a ajuta la gestionarea acestei urgente si sa împarta refugiati între ele.

Însa resursele promise sunt mobilizate dureros de greu.

"Uniunea Europeana trebuie sa faca totul pentru a evita o catastrofa odata cu apropierea iernii", a declarat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn la finalul ultimeia dintr-o lunga serie de reuniuni la nivel înalt pe tema acestei provocari. "Nu putem lasa oamenii sa moara de frig în Balcani", a subliniat el.

Agentia europeana pentru protectia frontierelor externe Frontex a solicitat, în cadrul unor eforturi de a gestiona afluxul, 775 de ofiteri suplimentari, însa statele membre au oferit pâna în prezent doar jumatate. Slovenia a cerut sa fie ajutata cu înca 400 de ofiteri de politie. Dupa aproape trei saptamâni, a primit promisiuni pentru mai putin de jumatate.

Un plan vizeaza o redistribuire a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia, însa abia 100 de persoane au fost mutate pâna în prezent.

"Trebuie sa trecem de la zeci la mii", a îndemnat comisarul european pentru Migratie Dmitris Avramopoulos dupa reuniunea de la Bruxelles.

Asselborn a anuntat ca ministrii au discutat despre înfiintarea unor "centre de triere" în Balcani, în care refugiatii sa fie înregistrati si sa li se ofere informatii în drumul catre nord. Însa ei sunt nevoiti sa accepte sa fie amprentati, ceea ce unii refuza.

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat ca tara sa s-a angajat sa primeasca 30.000 de refugiati "în saptamânile si lunile urmatoare".

El i-a îndemnat pe partenerii UE ai Frantei sa-si respecte angajamentele si sa aplice reglementarile în vigoare cu privire la repatrierea persoanelor care nu se califica pentru azil.

"Solidaritatea nu poate functiona daca nu suntem suficient de hotarâti sa implementam masurile pe care le-am convenit deja", a avertizat Cazeneuve.