În perioada 24 – 26 septembrie a.c., la sediul Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, s-a desfăşurat o sesiune de pregătire în domeniul legii cu tema „Poliţia în mediul multicultural”, la care au participat 31 de ofiţeri din cadrul structurilor cu atribuţii din cadrul sistemului de ordine şi siguranţă publică, dintre care 15 jandarmi proveniţi din structurile de ordine publică.

Cursul, organizat în conformitate cu planul de pregătire în domeniul aplicării legii stabilit de Ambasada S.U.A. în colaborare cu Guvernul Românei, a fost susţinut de doi experţi FBI şi a fost organizat la solicitarea Jandarmeriei Române.

Programul a abordat problematica poliţiei în contextul diversităţii şi în mediul multicultural (relaţii interrasiale, activitatea poliţiei în comunităţile multietnice, comportamentul violent al mulţimilor, infracţiunile motivate de criterii etnice, promovarea diversităţii în departamentele de poliţie, drepturile omului, parteneriatele între societatea civilă şi agenţiile de aplicare a legii).

Instructorii FBI le-au prezentat participanţilor modul de acţiune al forţelor de ordine în mediul multicultural din perspectiva celor trei elemente acţionale: prevenire, proactivitate (activitate bazată pe informaţii) şi intervenţia pentru combaterea şi sancţionarea faptelor antisociale, dar şi obligativitatea forţelor de ordine de a identifica ameninţările, de a le preveni (dacă au această posibilitate) şi de a fi în măsură să combată aceste ameninţări.

De asemenea, au fost prezentate caracteristici ale infracţiunilor produse în mediul multicultural, motivaţiile săvârşirii faptelor antisociale, dar şi diferite tehnici de analiză a infracţiunilor.