În Marea Britanie închisorile sunt arhipline şi deţinuţii stau înghesuiţi în celule, însă la polul opus Olanda se pregăteşte să închidă opt închisori din lipsă de deţinuţi, relatează portalul Huffington Post, ediţia britanică.

Olanda este foarte aproape să închidă definitiv opt închisori din lipsă de deţinuţi, a anunţat miercuri ministerul olandez al justiţiei.

Rata criminalităţii este în scădere în Olanda şi, chiar dacă sistemul penitenciar olandez are o capacitate de 14.000 de deţinuţi, în prezent sunt închise numai 12.000 de persoane, relatează portalul nrc.nl.

Scăderea ratei criminalităţii va continua, a anunţat ministerul olandez al justiţiei.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Criminal Justice Alliance (CJA), publicat anul trecut pe marginea suprapopulării închisorilor în Marea Britanie, creşterea numărului de deţinuţi din închisori subminează reabilitarea lor şi sporeşte riscul de recidivă al acestora după ieşirea din detenţie.

CJA, care reuneşte peste 60 de organizaţii în întreaga lume, a cerut guvernului britanic să limiteze de urgenţă 'folosirea pedepsei cu închisoarea în cazurile unde nu se impune acest lucru şi să se asigure că este aleasă ca soluţie doar în acele cazuri serioase, recidive sau delicte violente pentru care nu există altă alternativă ca sancţiune'.

De asemenea, inspectorul şef al închisorilor din Marea Britanie, Nick Hardwick, a declarat că presiunea în creştere asupra închisorilor, cumulată cu tăierile de fonduri de la buget şi numărul tot mai mare al deţinuţilor, nu poate continua la infinit.