Mexicul a fost lovit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de cel mai puternic uragan înregistrat vreodată pe continentul american.  Clasat în categoria 5 şi având „potenţial catastrofal”, uraganul Patricia aduce riscuri serioase de inundaţii, alunecări de teren şi distrugeri.

Ochiul uraganului a atins pământul la Emiliano Zapata”, în statul Jalisco, din vest, în apropierea unui important port, Manzanillo, a anunţat la televiziune directorul comisiei naţionale pentru hidrologie.

Autorităţile analizează acum forţa rafalelor uraganului. Cu câteva ore mai înainte, acestea atinseseră viteza record de 325 de km/h, dar apoi slăbiseră la 305 km/h.

În statul Jalisco se află populara staţiune Puerto Vallarta, dar şi Guadalajara, al doilea oraş ca mărime al ţării. 

Autorităţile au evacuat în jur de 15.000 de turişti mexicani şi străini din Puerto Vallarta.

Pe de altă parte, guvernul a avertizat că cenuşă şi alte materii provenind de la vulcanul Colima, situat la 210 km de Puerto Vallarta, s-ar putea combina cu imensele cantităţi de apă, dând naştere aşa-numitului „ciment lichid” - torente de noroi care ar putea înghiţi satele din apropiere. 

Patricia este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în emisfera vestică, iar Organizaţia Mondială de Meteorologie l-a comparat cu taifunul Haiyan din 2013, care a ucis mii de oameni în Philipine şi a măturat aproape totul în cale, distrugând oraşul Tacloban în proporţie de 90 la sută. 

Cea mai puternică furtună înregistrată vreodată a fost ciclonul Tip, care a lovit Japonia în 1979.

Digi 24