Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Leonid Tibilov, a propus organizarea unui referendum privind alipirea la Rusia, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică.

Leonid Tibilov a declarat luni, după discuţii cu consilierul prezidenţial rus Vladislav Surkov, că reunirea cu Rusia "este un vis vechi de un secol al poporului Osetiei de Sud", potrivit agenţiei Interfax.

Tibilov s-a declarat convins că opinia publică şi liderii politici din Osetia de Sud vor susţine ideea organizării unui referendum pe această temă.

Liderul oset şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au semnat un "tratat de alianţă şi integrare" la Moscova, la 18 martie. Pactul respectiv a fost denunţat atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite.

Moscova a semnat un acord similar cu o altă regiune separatistă georgiană, Abhazia, în decembrie 2014.

Osetia de Sud şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia în 1990 şi îşi administrează propriile afaceri după un război din perioada 1991-1992 cu Guvernul central.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei după un război de cinci zile împotriva Georgiei în 2008, dar puţine ţări i-au urmat exemplul.