Cetăţenii din Belarus merg la urne astăzi pentru a vota în scrutinul prezidenţial şi, mai mult ca sigur, pentru a-l realege pe actualul lider autoritar Aleksandr Lukaşenko, pentru al cincilea mandat, relatează agenţia Reuters.

Realegerea lui Lukaşenko acum cinci ani a provocat proteste în masă şi încarcerarea principalelor figuri ale opoziţiei, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut după ce liderul de la Minsk a vrut să se arate drept un garant al stabilităţii în faţa crizei economice şi conflictului separatist prorus din Ucraina vecină.
   
Occidentul l-a ostracizat de mult timp pe Lukaşenko, descris ca "ultimul dictator din Europa" asupra drepturilor omului şi reprimarea disidenţei politice, impunând sancţiuni economice contra unor oficiali şi companii din Belarus.
   
Cu toate acestea, criticile sale după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia anul trecut, găzduirea la Minsk a negocierilor de pace asupra Ucrainei şi graţierea a şase lideri ai opoziţiei în august sugerează că el caută să-şi îmbunătăţească imaginea în Occident, afirmă observatori.
   
Uniunea Europeana va ridica sancţiunile contra Belarus, inclusiv cele care îl privesc pe Lukaşenko, pentru patru luni după votul de duminică, pentru a opri orice reprimare de ultim moment, au declarat surse diplomatice vineri, notează Reuters.
   
O piaţă de export mai mare ar fi binevenită pentru Belarus, a cărui economie a fost afectată în acest an de căderea monedei în Rusia, un partener comercial cheie şi sursă de bani de la lucrătorii migranţi.
   
Produsul Intern Brut în Belarus s-a redus cu 3,5% în ianuarie-august, iar salariul mediu lunar a scăzut cu aproximativ o treime în termeni de dolari de la începutul anului, la 420 USD.
   
Niciunul dintre cei trei candidaţi intraţi în cursă contra lui Lukaşenko în scrutinul de duminică nu reprezintă o provocare serioasă pentru regimul său, în timp ce figuri din opoziţie au cerut boicotarea alegerilor.

AGERPRES