Statul Islamic a executat 100 de luptători occidentali ce se alăturaseră grupării, dar care voiau să fugă din baza teroriştilor, oraşul sirian Raqqa, a anunţat sâmbătă publicaţia „Financial Times“.

Un activist care se opune şi Statului Islamic (SI), dar şi regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cunoscut publicaţiei britanice „Financial Times“, a declarat că „ a verificat 100 de execuţii“ efectuate de SI asupra luptătorilor săi de provenienţă occidentală, care încercau să părăsească gruparea. 
 
Luptătorii din Raqqa, oraşul sirian în care teroriştii SI şi-au făcut baza, spun că gruparea a creat o poliţie militară pentru a opri luptătorii străini ce nu se prezintă la datorie. Zeci de case au fost luate cu asalt şi mai mulţi jihadişti au fost arestaţi, notează „Financial Times“.
 
Unii militanţi au fost dezamăgiţi de realităţile luptei din Siria, potrivit rapoartelor. În octombrie, cinci britanici, trei francezi, doi germani şi doi belgieni au vrut să se întoarcă acasă după ce s-au plâns că au ajuns să lupte împotriva altor grupări rebele şi nu împotriva regimului Al-Assad. Ei erau ţinuţi prizonieri de SI.
 
În total, între 30 şi 50 de britanici vor să se întoarcă acasă, însă le e teamă că vor fi închişi, susţin cercetătorii de la Centrul Internaţional de Studii ale Radicalizării de la King's College din Londra, care au fost contactaţi de unul dintre militanţii străini.
 
De când coaliţia condusă de SUA a început campania de atac asupra SI, în august, gruparea extremistă a pierdut teren în faţa forţelor locale şi a văzut cum numărul luptătorilor pentru cauza lor este din ce în ce mai mic. 
 
În ultimele săptămâni, se pare că există o serie de probleme pentru grupare, notează şi „Arab News“. Kurzii irakieni susţin că au distrus joi un asediu ce viza civilii yazidi din munţi, iar luptătorii responsabili au fost prinşi în capcană.
 
Avansul kurzilor a venit pe fondul unui raid de două zile, în regiunea Sinjar, ce a implicat 8.000 de luptători peshmerga şi unele dintre cele mai dure lovituri aeriene din partea coaliţiei condusă de SUA.
 
Între timp, Pentagonul a anunţat că unii lideri SI au fost ucişi în raidurile aeriene. În octombrie şi noiembrie, aproape 2.000 de atacuri aeriene au ucis peste 500 de persoane, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare din Londra ce îşi bazează informaţiile pe o reţea de surse de la faţa locului.