Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câştigat joi Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru "scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinţei şi curajului în vremurile noastre", conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel de la Stockholm.

Născută în Ucraina dintr-un tată belarus şi o mamă ucraineană, Svetlana Alexievich, 67 de ani, s-a stabilit în Belarus şi era favorita cercurilor literare şi a caselor de pariuri pentru acest premiu. Ea a fost jurnalist corespondent la Minsk, unde a colaborat cu cele mai importante ziare.

 
 

Stilul ei literar polifonic, care propune un colaj de voci umane compus cu atenţie, este evidenţiat de cărţi de proză precum "Černobyl'skaja molitva" — 1997 (Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster), "Cinkovye mal'čiki" — 1990 (Zinky Boys — Soviet voices from a forgotten war), un portret al războiului susţinut de URSS în Afganistan în 1979 şi 1989, sau "Vremja second chend" — 2013 ('Second-hand Time: The Demise of the Red (Wo)man').