Francezul Bruno Roche, fost director general al Apa Nova Bucureşti, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de către procurorii DNA Ploieşti, acesta fiind acuzat de cumpărare de influenţă, faptă săvârşită în perioada 2008-2014, scrie Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în intervalul 2008-2014, inculpatul Bruno Roche, în calitate de administrator al SC Apa Nova SA Bucureşti şi director general al aceleiaşi societăţi, a remis, în urma unei înţelegeri prealabile cu omul de afaceri Ovidiu Semenescu, inculpat în acelaşi dosar, sume importante de bani disimulate sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu, de omul de afaceri Vlad Moisescu şi de Costin Berevoianu, fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu.

Procurorii spun că, în realitate, obiectul acestor contracte nu a fost prestat, iar documentele întocmite în acest sens au avut scopul de a crea o aparenţă de legalitate pentru a se justifica transferurile sumelor de bani.

'Pentru sumele de bani obţinute în modalitatea descrisă mai sus, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian a intervenit, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai grupului de firme, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti. Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor', se arată în comunicatul citat.

Conform DNA, banii plătiţi în acest fel au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu, Moisescu şi Berevoianu la nivelul instituţiilor publice în favoarea SC Apa Nova SA Bucureşti şi a grupului de firme din care face parte.

Cei trei şi-au exercitat influenţa în special la primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1, la Primăria Generală a Capitalei şi la Consiliul General al municipiului Bucureşti.

Bruno Roche a fost audiat, marţi, la sediul DNA Ploieşti timp de aproape patru ore, audierea având loc în limba franceză, în prezenţa unui translator.

Pe perioada controlului judiciar, acesta trebuie să respecte mai multe obligaţii, între care aceea de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare şi de a nu comunca direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, între care, conform unor surse, se numără Berevoianu, Moisescu şi Semescu, dar şi martori audiaţi deja în această cauză.

Tot marţi, procurorii anticorupţie au adus la cunoştinţa avocaţilor suspectului Laurent Lalague, director general al SC Apa Nova SA Bucureşti în perioada septembrie 2013 — iunie 2015, că faţă de clientul lor s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Lalague a fost citat să se prezinte, marţi, la audieri, însă acesta nu a venit, avocaţii informându-i pe procurori că el este plecat în afara ţării, au precizat sursele citate.