Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a propus preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, un plan privind intensificarea cooperării în domeniul imigraţiei, inclusiv deportarea clandestinilor interceptaţi de România, Bulgaria şi Grecia, transmite MEDIAFAX.

Planul de acţiune, ce reflectă acordul dintre UE şi Turcia în sensul accelerării cooperării pentru gestionarea fluxurilor de imigranţi şi refugiaţi, abordează şi intensificarea dialogului UE-Turcia pentru liberalizarea regimului vizelor, precum şi instrumente pentru furnizarea de asistenţă financiară Turciei.

Conform documentului, Uniunea Europeană ar urma să ofere un miliard de euro, în perioada 2015-2016, pentru a ajuta Turcia să facă faţă valului de refugiaţi sirieni şi irakieni. În plus, Uniunea Europeană va susţine cooperarea între statele membre şi Turcia pentru organizarea de patrule maritime comune şi pentru coordonarea operaţiunilor de repatriere în ţări de origine sigure. Bruxellesul va susţine cooperarea cu Turcia în domeniul schimburilor de informaţii despre combaterea traficului de persoane.

În schimb, Turcia ar urma să intensifice operaţiunile de interceptare a imigranţilor, prin achiziţionarea de echipamente ultramoderne de monitorizare şi prin cooperarea cu autorităţile elene.

În plus, Turcia ar urma să "intensifice cooperarea şi să accelereze procedurile pentru readmiterea imigranţilor clandestini care nu au nevoie de protecţie internaţională şi care au fost interceptaţi de autorităţile din România, Grecia şi Bulgaria după ce au trecut pe teritoriul turc, în conformitate cu obligaţiile de readmisie stabilite", precizează comunicatul Comisiei Europene.