Peste 20.000 de persoane au defilat marţi la Copenhaga cerând un "tratament demn pentru refugiaţi" în Danemarca a cărei politică în domeniul migraţiei este printre cele mai restrictive din Europa, a constatat un jurnalist de la AFP

Manifestanţii, între 20.000 şi 25.000 potrivit poliţiei, s-au îndreptat în timpul serii spre palatul Christiansborg, sediul parlamentului unde guvernul minoritar de dreapta rezultat în urma alegerilor din iunie nu poate legifera fără sprijinul Partidului popular danez (DF), o formaţiune anti-imigraţie.

"Vrem să trăim într-o ţară unde să avem grijă unii de alţii", au scris pe pagina lor de Facebook organizatorii acestui "marş popular" la care au luat parte cercetători, asistenţi sociali, politicieni şi cetăţeni obişnuiţi, scandând sloganuri pentru o politică mai tolerantă faţă de migranţi.

Danemarca a primit 15.000 solicitanţi de azil în 2014, aproape dublu faţă de anul precedent, clasându-se pe locul al cincilea în Uniunea Europeană pentru cererile de azil acceptate în raport cu populaţia ei (5,6 milioane de locuitori).

Mai multe mii au intrat în regatul scandinav de la începutul anului, dar guvernul consideră că nu poate primi mai mulţi fără a pune în pericol prosperitatea economică şi regimul său de solidaritate socială.

Descrisă drept "Ungaria nordică" de cotidianul Politiken, Danemarca nu mai acordă astăzi refugiaţilor decât drepturi de şedere temporară. Condiţiile pentru reîntregirea familiei au fost limitate şi alocaţiile reduse drastic pentru noii sosiţi, aminteşte France Presse.