Peste 1.800 de persoane, care se aflau la bordul unor ambarcaţiuni sau bărci pneumatice, au fost salvate luni în urma a şase operaţiuni separate în largul coastelor libiene, a anunţat luni seara Garda de coastă italiană, potrivit AFP.

Din cei 1.830 de migranţi, 717 au fost recuperaţi de o navă a Gărzii de coastă, în timp ce o altă navă a luat la bord alte 115 de persoane.

Un vas al marinei militare italiene a salvat, la rândul său, 117 de migranţi în Mediterana.

La aceste operaţiuni au contribuit, de asemenea, două vase militare străine: o navă irlandeză Samuel Beckett, care a salvat 242 persoane, şi o navă engleză Enterprise, parte a dispozitivului european Eunavfor Med, care a salvat 639 persoane.

Peste 430.000 de migranţi şi refugiaţi au traversat Mediterana din ianuarie şi aproape 2.750 şi-au pierdut viaţa sau sunt daţi dispăruţi, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

În jur de 310.000 dintre aceştia au sosit în Grecia şi 121.000 în Italia, conform unui recent bilanţ publicat la 11 septembrie de OIM, organizaţie care îşi are sediul la Geneva. Între altele, 2.166 au sosit în Spania şi 100 în Malta.

O nouă fază a luptei împotriva traficanţilor în Marea Mediterană va începe miercuri, permiţând navelor din dispozitivul Eunavfor Med să intervină în apele internaţionale.

Vasele de război europene vor putea să opereze împotriva traficanţilor, dar cu condiţia ca acestea să rămână în apele internaţionale şi să nu intre în apele teritoriale libiene.