Sute de militari iranieni au sosit în Siria în ultimele zece zile pentru a se alătura armatei siriene şi militanţilor Hezbollah într-o ofensivă terestră majoră antiinsurgentă şi antiteroristă susţinută aerian de Rusia, afirmă surse libaneze citate de site-ul agenţiei Reuters.

"Raidurile aeriene ruse vor fi urmate în scurt timp de o ofensivă a armatei siriene şi a aliaţilor. Este posibil ca operaţiuni majore să aibă loc în zonele Idlib şi Hama", a explicat un oficial militar libanez care cunoaşte situaţia de pe teren.

Conform altei surse, ofensiva va avea obiectul capturării teritoriilor ocupate de insurgenţii care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.

Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah sunt principalii aliaţi regionali ai Administraţiei Bashar al-Assad. Rusia, un aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene.

"Avangarda forţelor terestre iraniene a ajuns deja în Siria. Este vorba de soldaţi şi ofiţeri. Nu sunt doar instructori, este vorba de sute de militari care au echipamente moderne şi armament. Vor urma alţii", a spus un alt oficial libanez.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.