Preşedintele american, Barack Obama, a denunţat vineri în termeni foarte direcţi, în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său chinez, Xi Jinping, situaţia "problematică" a drepturilor omului în China şi l-a îndemnat pe oaspetele său să coopereze cu Dalai Lama, considerat duşman de autorităţile de la Beijing, relatează AFP.

"Am exprimat foarte deschis convingerea noastră profundă că a-i împiedica pe jurnalişti, avocaţi, ONG-uri şi societatea civilă să lucreze liber (...) constituie o problemă", a declarat Barack Obama, citându-l explicit pe Dalai Lama, laureat la Premiului Nobel pentru Pace şi lider spiritual tibetan în exil aflat în dizgraţia regimului comunist.

"Chiar dacă recunoaştem Tibetul ca făcând parte din Republica Populară Chineză, continuăm să încurajăm autorităţile chineze să păstreze identitatea culturală şi religioasă a poporului tibetan şi să coopereze cu Dalai Lama sau reprezentanţii acestuia", a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

"În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că ţările fac faţă unor realităţi şi urmează procese istorice diferite, astfel încât trebuie să respectăm popoarele din toate ţările în dreptul lor de a-şi alege în mod independent calea spre dezvoltare", a adăugat el.

Barack Obama a ţinut să menţioneze că "China pare pregătită, în spiritul egalităţii şi respectului reciproc, să poarte un dialog asupra drepturilor omului cu Statele Unite, pentru a se ajunge la un consens, a reduce diferenţele, a învăţa unul de la celălalt şi a face progrese împreună".

AGERPRES