Uniunea Europeană (UE) a depus plângere la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) împotriva Maltei, ţară acuzată că autorizează capturarea cu plasa a cintezelor, în timpul migrării, primăvara, deasupra Mării Mediterane. De câţiva ani, cel mai mic stat al UE este în conflict cu Bruxellesul din cauza acestei practici, considerată crudă de cei care se opun acestei metode de vânare tradiţionale, cu atât mai mult cu cât păsările sunt ucise înaintea perioadei de reproducere, relatează joi AFP.

Malta apără în schimb cu înverşunare practica incriminată, susţinând că este un obicei naţional.

În cadrul unui referendum organizat în luna aprilie a acestui an, maltezii s-au pronunţat în favoarea menţinerii acestei metode tradiţionale de capturare.

UE a recomandat de două ori Maltei, în octombrie 2014 şi mai 2015, să respecte directivele europene, însă micul stat mediteranean a continuat să autorizeze vânarea păsărilor.

Numeroşi apărători ai mediului, printre care romancierul şi eseistul american Jonathan Franzen, critică de multă vreme vânarea păsărilor migratoare în Malta şi în bazinul mediteranean.

AGERPRES