Autorităţile maghiare au sechestrat vineri seara un tren care aducea refugiaţi din Croaţia, i-a dezarmat pe cei 40 de poliţişti croaţi care îi însoţeau pe imigranţi şi l-au arestat pe mecanicul de locomotivă, a anunţat şeful Forţelor pentru Situaţii de Urgenţă.

„Incident grav de graniţă”, aşa au catalogat evenimentul autorităţile maghiare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că „transportul a ridicat suspiciunea unei treceri frauduloase a graniţei”.

Trenul avea la bord între 800 şi 1.000 de imigranţi.

Totuşi, poliţiştii ungari nu au fost luaţi prin surprindere de sosirea trenului. O echipă a televiziunii maghiare aflată la faţa locului a filmat mai multe autobuze cu care maghiarii erau pregătiţi să-i preia pe refugiaţi. 

În ceea ce-i priveşte pe poliţiştii croaţi dezarmaţi, deocamdată autorităţile nu ştiu cum să procedeze mai departe, transmite corespondentul Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas. Cel mai probabil, ei vor fi lăsaţi să plece.

Informaţiile rămân însă contradictorii. Croaţia susţine că niciun poliţist al său nu a fost dezarmat în Ungaria, în timp ce Budapesta susţine că nu a ştiut de venirea trenului, autorităţile nefiind notificate în prealabil, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor transporturi, şi de aceea a procedat la sechestrarea vagoanelor în localitatea Magyarboly.

Croaţia, care s-a declarat depăşită de afluxul masiv de imigranţi de pe teritoriul său, a început să transporte, vineri, o parte dintre refugiaţi către Ungaria sau Slovenia. 

În jur de 1.500 de imigranţi au venit la bordul unui tren - al doilea în decurs de 24 de ore - la Zagreb. Poliţia croată i-a dus către un centru de înregistrare, apoi i-a lăsat liberi să plece prin propriile mijloace către graniţa cu Slovenia, situată la numai 20 de kilometri.

Mai la est, 20 de autobuze care transportau fiecare câte 60 de imigranţi au putut trece graniţa cu Ungaria spre seară, la Beremend. Alte 30 de autocare aşteptau în cursul serii să treacă graniţa, iar situaţia părea calmă, potrivit corespondenţilor AFP.

Budapesta a acuzat autorităţile croate că îi încurajează pe imigranţi să treacă ilegal frontierele Ungariei. Însă Croaţia, care a devenit noua destinaţie a refugiaţilor din Siria şi Irak, după închiderea completă a graniţei dintre Serbia şi Ungaria, a afirmat în cursul serii că a convenit cu Budapesta ca Ungaria să-i lase să treacă pe imigranţii „vulnerabili”. Ungaria a negat însă orice acord referitor la trecerea graniţelor sale.

Digi 24