Franţa, care s-a angajat să deschidă porţile pentru 24.000 de refugiaţi în următorii doi ani, va debloca în total peste 600 de milioane de euro până la sfârşitul lui 2017 pentru finanţarea primirii acestora, potrivit guvernului socialist la putere, relatează AFP.

Pentru 2016, 279 milioane de euro în credite suplimentare vor fi deblocaţi, a anunţat premierul Manuel Valls în cursul unei dezbateri în Parlament privind criza migratorie. În 2017, aceste credite urmează să atingă 334 de milioane, au anunţat surse apropiate şefului guvernului.

Premierul a anunţat de asemenea crearea a 900 de posturi suplimentare în rândul forţelor de ordine, în special în poliţia de la graniţe, în cadrul luptei împotriva imigraţiei ilegale.

Franţa intenţionează să efectueze 16.000 de îndepărtări forţate ale străinilor fără drept de şedere în acest an, după 15.000 în 2014. Valls a anunţat în această privinţă un efort 'fără precedent' şi 'indispensabil dacă dorim să punem în aplicare o politică migratorie sustenabilă şi dacă dorim să menţinem dreptul de azil'.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri, realizat pentru canalul de televiziune francez BFMTV, francezii sunt favorabili în proporţie de 80% restabilirii controalelor la graniţe pentru a face faţă afluxului de imigranţi şi de refugiaţi.