Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve şi Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) Antonio Guterres au cerut miercuri crearea urgentă de "hotspoturi" (centre de primire şi triere) în faţa afluxului de imigranţi şi refugiaţi în Europa, informează Agerpres.

"Trebuie să accelerăm şi să intensificăm deciziile luate de Consiliul European în materie de agendă pentru migraţie: aspectele-cheie cum ar fi recepţia, înregistrarea, hotspoturile, relocalizarea şi reinstalarea", a declarat Guterres după o întâlnire între cei doi la Geneva.

"Sunt de acord cu urgenţa creării de hotspoturi despre care a vorbit Antonio Guterres, care trebuie să permită să se facă distincţia la trecerea frontierelor externe ale UE în Grecia şi Italia între cei care s-ar încadra în statutul de refugiat în Europa... şi imigraţia economică... pentru a putea organiza întoarcerea lor în ţările de origine ale imigraţiei economice", a subliniat Cazeneuve în faţa presei.

Un "hotspot" este un centru de primire şi triere finanţat de Uniunea Europeană, creat în ţările de sosire pentru a înregistra şi identifica imigranţii. Trierea se face între persoanele care s-ar încadra în statutul de refugiat şi imigranţii economici ilegali, condamnaţi să se întoarcă în ţările de origine.